11 Temmuz 2013 Perşembe

İnşirah suresi rahatlatır mı?

İnşirah suresi rahatlatır mı?


Bir akrabamın ağır hastası vardı. Hepimiz ziyaretine gittik. Hastanın yakını fenalaşmaya başlayınca, etrafında ki büyükleri onunla ilgilenmeye başladılar. Bir yandan kolonya ile rahatlatmaya çalışırken, diğer yandan ‘İnşirah suresi oku! Rahatlarsın. Üç defa / beş defa İnşirah oku! Kendine gelirsin’ gibi telkinlerde bulunuyordular.
Hasta yakını bir yandan kötü olduğunu söylüyor, diğer yandan inşirah suresini okuyordu. Ben sadece kulak misafiri oldum. ‘İnşirah suresi okuyarak rahatladı mı?’ diye soracak olursanız, bir çoğunuzun beklediği cevabı veremeyeceğim. Çünkü hasta yakını, inşirah suresi okuyarak rahatlayamadı. Hastaneye götürdüler, sakinleştirici iğne yaptılar ve böylece o hasta yakını, rahatlamış olarak eve döndü.
Bu olay, uzun zamandır zihnimde dolanan bu yazıyı yazmama sebep oldu. ‘İnşirah suresini okumak insanı rahatlatır mı?’ sorusuna cevap aramaya çalışacağım bu yazıda. Önce inşirah suresi ile ilgili, birçok kaynakta geçen rivayetleri hatırlatayım. Bu rivayetleri birçok insan biliyor.
Rivayetler!

- Bu sure hakkında Peygamber Efendimiz: ‘Elem neşrahleke’yi okuyan, bana gelipte sıkıntımı alan gibidir’ buyurmuşlardır.
Bu sureye mahsus bazı esrarı ilâhiye:
- Kim bu sureyi beş vakit namazdan sonra okumaya devam ederse, Allah işlerine kolaylık verir ve rızkını çoğaltır, sıkıntısını giderir, ummadığı yerden rızıklandırır.
- Bu sureyi her gün duha vaktinde 200’er defa okumaya devam eden kimse, bazı esrarı ilâhiyyeye vâkıf olur.
- Maneviyatta ilerlemek isteyenler, bu sureyi her gün 70 defa okumayı ihmal etmesinler.
- İçi sıkılanlar, başı daralanlar, bunalımda olanlar selamete çıkmak istiyorlarsa, günde yetmiş defa bu sureyi okumaya devam etsinler.
Daha ilginç rivayetler var bazı kaynaklarda:
- İnşirah suresini cam kaba yazıp, gül suyu ile yazıyı silip içen kişi korku ve endişeden kurtulur.
- Farz namazlarının ardından 3-5 veya 7 defa bu sureyi okuyan kişinin rızkı artar. Tembellikten ve kederden kurtulur.
- Sıkıntıdan kurtulmak veya müşkil bir işi olan, 2 rekât Allah rızası için namaz kılıp, 152 İnşirah okur ve dua ederse, müşkilattan ve sıkıntıdan kurtulur.
- Unutkanlığı gidermek için bir kaba yazılıp, zemzem veya yağmur suyu ile yazı silinip içen kişinin hafızası kuvvetlenir.
Tüm rivayetleri buraya yazacak değilim. Ancak bu bakış açısının, İnşirah suresini anlamamak olduğunu düşünüyorum.
Bu rivayetlerin kimisi Hadis kitaplarında, kimisi farklı alimlerin kitaplarında bulunuyor. Bu kadar çok rivayetin bulunduğu inşirah suresinin meâlini okuduktan sonra, lütfen biraz düşünün. Ben hem meâllerden hem tefsirlerden okuyup düşününce, genel olarak bilinen birçok rivayetten farklı anlamlar görmeye başladım.
İnşirah Suresi
1.Biz, senin göğsünü yarıp-genişletmedik mi?
2.Ve yükünü indirip-atmadık mı?
3.Ki o, senin belini bükmüştü;
4.Senin zikrini (şanını) yüceltmedik mi?
5.Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.
6.Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.
7.Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın yorulmaya-devam et.
8.Ve yalnızca Rabbine rağbet et.

Yukarıdaki riayetleri okuyan bir insan, Kur’an ve inşirah suresini, bir sihir kitabı sanabilir. Öyle ilginç rivayetler var ki, sihir veya büyü yapmak isteyen birileri için, yemek tarifi yapar gibi, malzeme tarifi yapıyorlar.
İnşirah ile rahatlamak istiyorsanız!
Surenin meali üzerine düşündüğünüz zaman, yukarıda ki rivayetlerden çok daha farklı hayat dersleri çıkartabilirsiniz. İnşirah’ın kelime anlamı, iç, gönül açılması, ferahlama, ferahlık.
Hz. Peygamberin çok bunaldığı, içinin dağlandığı bir dönemde inerek, Allah Resulünü rahatlattığı için, İnşirah suresi için ‘Motivasyon’ suresi diyenler var.
Hayatınızın en zor dönemini bile yaşıyor olsanız, Allah’a sığınarak yükünüzü – acınızı hafifletebilirsiniz. ‘Allah’tan başka hiç kimseye ihtiyacım yok!’ diyebilen bir insan için, hayatın hiç bir yokuşu, dik değildir.
Hayat yolculuğunda hangi yokuşu çıkıyor olursanız olun, her yokuştan sonra bir iniş vardır. ‘Her zorlukla beraber bir kolaylık var’ olduğunu vadeden Allah ise, buna iman etmek, bizi sakinleştirici ilaçlardan çok daha fazla rahatlatır.
Asla boş durarak, zihninizi boş bırakarak, şeytanın vesvese ile sizi bunaltmasına izin vermeyin. Boş kaldıkça başka işlerle meşgul olarak, şeytana fırsat vermediğinizde, İnşirah suresi sizi rahatlatacaktır.
İnşirah suresi ile birlikte rahatlamak istiyorsanız, hayata bakışınızı gözden geçirmek zorundasınız. Hz. Ebubekir’e ‘Üçüncüsü Allah olan iki kişiye, kim zarar verebilir ki?’ diyen Efendimiz (as), Allah’a dayanarak huzur bulabileceğimizi bildiriyor bize.
İnşirah suresini doğru okuyun!
İnşirah suresi okuyarak değil, inşirah suresinin hayata dair verdiği mesajları doğru okuyarak rahatlarsınız.
Bu gerçeği anlamayanlar, anlamak istemeyenler, inşirah suresini sadece dudaklarıyla tekrar ederek rahatlayacaklarına sanmaya devam ederler. Rahatlayamadıklarını anlayınca, gecenin bir yarısı acil servise gidip, sakinleştirici iğne yedikten sonra rahatlamaya devam ederler.
İnşirah suresini, sadece dudaklarınızla okuyarak değil, tefekkür ile okuyarak hayatınıza uygularsanız, mutlaka rahatlarsınız.
Hem de ilaç kullanmadan!

Sait ÇAMLICA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...