22 Temmuz 2013 Pazartesi

Gebeliği engelleyen faktörler


Prof.Dr. Bülent Tıraş gebeliği engelleyen faktörleri anlatıyor...


Hamile olmak için, yumurtlama ve döllenme gibi karmaşık süreçlerin doğru çalışması gerekir. Anne olmak isteyen bir da ilk bakılacak durum adet düzenidir. Gebeliği engelleyen faktörlerden biri olan yumurtlama bozukluklarında altta yatan nedenler yaralanma, tümörler ve aşırı egzersiz olabilir. Buna ek olarak, bazı ilaçlar da yumurtlama bozuklukları ile ilişkili olabilir. Adetin düzenli oluşu o da yumurtlama ile ilgili bir problem olmadığının ispatı olabilir.
Beyinde bulunan hipofiz bezinden gelen uyarı ile fsh denilen bir hormon uyarılır. Bu uyarı ile yumurta büyür ve ardından çatlar. Günümüz larında genel olarak rastlanan problemlerden biri olan ovulasyon sorunu; yumurtlamanın çoğu zaman düzensiz olması ya da hiç olmaması manasına gelir. Bu durumda hastaya mikroenjeksiyon yani tüp bebekyöntemi tavsiye edilebilir. Eğer bu durum mevcut değilse Gebeliği engelleyen diğer sorunlara bakılması gerekmektedir.

Tüplerin Tıkalı Olması

Gebeliği engelleyen faktörlerden biri de tıkalı tüplerdir. Tüpler spermle yumurtanın bir araya gelmesi için fonksiyonel bir organdır. Kadında iki fal lop tüpü bulunmaktadır. Her fallop tüpü uzunluğu 10–13 cm (4–5 inç) ve çapı 0,5–1,2 cm (0,2–0,6 inç) dir. Erkek ve beraber olduğu vakit, spermler rahim kanalı ağzı ile rahim içine ardından tüplerin içine gelir. Bir tıkanıklık söz konusu ise bu birleşme gerçekleşemez. Bu sebeple bir gebelikte söz konusu olamaz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, enfeksiyonlar, endometriosis, geçirilen dış gebelikameliyatları, geçirilen cerrahi operasyonlar tüpleri tıkanmasına neden olmakta ve gebeliğin normal yolla gebeliği engelleyen faktörlerdendir. Endometriozis veya pelvik inflamatuar gibi üreme bozukluklarından mustarip lar fal lop tüpü tıkanıklığı açısından daha büyük risk altında olabilir.
Karın boşluğu iltihabı da fal lop tüplerinin tıkanıklığına yol açabilir. Bu halde, gebelik oluşamayacağı için hastaya tüp bebek tedavisi önerilmektedir.

Çikolata Kistleri

Kadın doğum kliniklerinde çok sık rastlanan kistlerin başında çikolata kistleri gelir. Gebeliği engelleyen faktörlerden biri de çikolata kistleridir. Bu rahatsızlık doğurganlık yıllarında birçok ın başına gelmektedir. Rahim duvarını kuşatan, rahim zarı olarak da adlandırılan tabakaya endometrium denir. Endometriumun yalnızca rahim iç duvarında bulunması gerekmektedir. Bu hastalıkta endometrium, uterus iç zarı tabakasında özellikle yumurtalıklarda karın iç zarında da bulunduğu zaman, her regl döneminde regl kanamasıyla beraber, regl kanı vajina ve rahim ağzı yoluyla dışarı atılırken içinde endometrium tabakası olduğu için onlarda da kanama olur. Bu kanamalar birikerek özellikle yumurtalıklarda küçük kistler oluşmasına sebep olur.
Her adet dönemi ile bu doku büyür. Özellikle infertilite nedeniyle gelen, adet gördüğünde ağrısı fazla olan hastalarda, cinsel birliktelik sırasında ağrısı olan hastalarda çikolata kistine fazlasıyla rastlanmaktadır. Eğer kist 4 cm den büyükse ameliyat kararı verilir. Ameliyat olunsa bile çikolata kistinin tekrarlama olasılığı vardır. Eğer hasta bu şekilde hamile kalabilirse çikolata kisti önemli ölçüde gerilemektedir. Fakat çikolata kisti bulunan hastalarda gebelik şansı düşüktür. Bu nedenle hastalar tedavi sonrasında hala bebek sahibi olamamışsa tüp bebek merkezine yönlendirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...