2 Temmuz 2013 Salı

Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin 7 yolu

çocuk-kitap-sevgi

Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin 7 yolu

Okumak ilerleyen yaşlarda çocuklar için çok sıkıcı ve yorucu olabilir. Özellikle okula başladıkları dönemde kitabı sevdirmek daha da güç hale gelebilir. Okumayı çocuğunuz için eğlenceli hale getirip mümkün olduğunca erken kitap ile tanıştırabilirseniz bu alışkanlık kalıcı olacaktır.
İleri seviyede kitap okuma beklentisi olmadan, kendi yaşına ve ilgisine uygun kitaplarla tam bir kitap kurdu yetiştirmek mümkün.

Çocuğunuza okumayı sevdirmek için işte size birkaç öneri:

1-Çocuğunuz için doğru ve uygun kitapları seçebilmeniz çok önemlidir. Çocuklar rahat tutabildikleri, açık renkli, gerçekçi resimlerin olduğu kitaplara ilgi gösterir.
2- Kitapları çocuğunuz ile yakınlaşmak için kullanabilirsiniz.
Kitap okurken çocuğunuzu kucağınıza oturttuğunuzda sadece yüksek sesle okuduğunuz kitaptan değil ayrıca size yakın olmaktan ve sizin onunla ilgilenmenizden de keyif alırlar.
3-Çocuğunuzu rahatlatmak için okuma saati rutini oturtabilirsiniz, özellikle akşamları okunan öyküler çocukların en çok sevdiği okuma saatidir.
Bunun haricinde gün içinde kahvaltı hikayesi, banyo hikayesi gibi farklı zaman dilimlerinde hikayeler anlatılabilir. Bu da çocuklarınız uykulu değilken dikkatlerini farklı şekilde çekecektir.
4-Çocuğunuz defalarca aynı hikayeyi tekrar okumanızı isteyebilir. Tekrar tekrar istemelerin sebebi öğrenmeye olan açlıklarıdır.
Bir gün çocuğunuz tüm hikayeyi ezberlemiş ve size anlatıyor olursa şaşırmayınız.
5-Çocuğunuzun ilgi alanlarını takip etmeniz önemlidir. Çocuğunuzun ilgi duyduğu aktivitelere uygun kitaplar tercih edebilirsiniz, hayvanat bahçesi ziyareti, yüzme, dans eden karakterler gibi…
Televizyonda sevdiği çizgi filmlerin karakterlerin yer aldığı kitaplar da ilgi çekici olabilir.
6-Çocuğunuzla birlikte kütüphaneye giderek ya da kitapevlerinde birlikte vakit geçirerek kitaplarla daha yakından ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.
İstediği kitabı seçmesine izin verebilir, daha zevk alarak okumasına yardımcı olabilirsiniz.
7-Evde çocuğunuz kendi kitabı ile ilgilenirken siz de kitap okuyun. Böylece sadece onu zorluyor gibi olmaz, tüm ailenin aynı anda kitap okuma saati olduğu kavramını oturtabilirsiniz.
Siz televizyon seyrederken çocuğunuzdan kitapla ilgilenmesini beklemek haksızlık olur.
Çocuğunuza küçük yaşlarda kitabı sevdirmek ve okuma alışkanlığı edindirmek okul çağlarında sevdirmekten çok daha kolay olacaktır. Bİr kaç basit öneriyle kitap kurdu bir çocuk yetiştirmeniz mümkün.
Çocuğunuza küçük yaşlarda kitabı sevdirmek ve okuma alışkanlığı edindirmek okul çağlarında sevdirmekten çok daha kolay olacaktır. Bİr kaç basit öneriyle kitap kurdu bir çocuk yetiştirmeniz mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...