10 Temmuz 2013 Çarşamba

Bebeğinizi Yıkarken


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPPQ312v6uvb8rfUpgLDp3jTDexoletc7EUaDmZKF_0eh1foD-

Bebek banyosunu iki ye ayırmak gerekiyor öncelikle. İlk banyo dediğimiz ilk günlerdeki süreç ve devamındaki banyo süreci…
İlk Banyo:
Doğumdan hemen sonra bilinen hemşire koşarak lavaboya götürüp bebeği yıkar. Bu ritüel artık günümüzde değişmekte normal doğumla dünyaya gelen bebekler ebenin veya hemşirenin ellerinde musluğun altına değil anne göğsüne götürülüyor ve yumuşak bir bezle yalnızca siliniyor. Eğer kan varsa bu da zorunluluk hali oluyor hiçbir şey kullanılmadan su ile temizleniyor ama akan suyun altına tutmak şeklinde değil neredeyse “su terapisi” diyebileceğimiz bir norm içerisinde çok hassas bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bebeğin yıkanmamasının tavsiye edilmemesinin nedeni bebek için çok büyük bir faydanın kaçırılmamasıdır. Normal doğum esnasında doğum kanalına giren bebek annenin doğum sancıları ile birlikte hazırlanan doğum kanalında bir sıvıya bulanır. O yüzden yeni doğan bebek kaygan ve ıslaktır. Bu sıvımsı yapı bebeğin ağzının içine kadar her yerine bulaşır. Bu müthiş bir şeydir. Çünkü bu sıvı sayesinde bebek rahimdeki mikropsuz ortamından, mikrop dolu dünyaya gelirken korunmuş olur. Yani bu sıvı adeta ilahi bir kalkandır. Normal doğum ile dünyaya gelen tüm bebekler bu eşsiz bileşimden yararlanır. Bu yüzden bu sıvımsı güçlü merhemin bir süre vücutta tutulmasında ve bebek cildinin bunu emmesinde çok büyük faydalar vardır.
Anne ile bebek arasındaki göbek bağı doğumdan sonra kesilir. Bu anne içinde bebek içinde acı vermez. Bebekte kalan parça bir ağacın kurumuş dalı misali zamanla kuruyup düşer. Bebekte kalan göbek bağı hastanede mandallanır. Göbek bağı ile oynanmaz. Düzgün bir bakımla düşmesi beklenir. %50 alkolle pansuman edilir, kuru kalmasına dikkat edilerek bakımı yapılır. Banyo yapılırken de bebeğin göbek bağı düşene kadar bir bez ile örtüp mümkün mertebe kuru kalması sağlanır. Göbek bağı varken bebek yıkanabilir. Bebeğin yıkanmaması gereken dönem, göbek bağı düştükten sonraki bir iki gündür. Çünkü bu süreçte göbek açık yara kabul edilir ve yıkanmaz. Aynı şekilde sünnet olmuş bebekler de banyo 1-2 gün ertelenir. Bu ilk banyo
için dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Genel Banyo Süreçleri:
Bebeğimizi yıkamadan önce tüm banyo hazırlıklarımızın tam olması gerekiyor. Banyo suyumuz durulama suyumuz da ortamımızda hazır olmalıyız. Oda sıcaklığı, suyumuzun sıcaklığı ayarlanmalı. Bebeği yıkarken bilezik, yüzük,saat gibi takılarımız çıkartılmalı,tırnaklarımız kesilmiş olmalıdır. Yıkayacağımız yerin platformu yetişkinin bel hizasının biraz üstüne olması bebeği yıkarken anneye kolaylık sağlayacaktır.
İlk yıkamalarda heyecanlı olan annelere büyüklerinden veya eşinden destek alması önerilir.Yıkamak için kenarları yüksek bebek küveti kullanılabilinir ama bunun içine ağ,file kullanılmaması gerekir. Bebek suyu hissetmelidir. Suyun ısısı önemlidir. Suyun ısısı kontrol etmeden banyoya başlamayınız. Banyo için kullanacağınız her şeyin saf olmasına dikkat edilmeli. Ev yapımı doğal sabun veya hiçbir kimyasallığı olmadığını belirten özel sertifikalı ürünler kullanılmalı. Sabun kullanılacaksa her banyoda değil iki banyoda bir kullanılmalı.
Yaz aylarında her gün, kış aylarında ise bebekler gün aşırı yıkanmalı. Su bebek için yalnızca bir temizlenme aracı değil rahatlaması,büyümesi,mutlu olması içinde önemlidir.Su hayattır,yaşamın en önemli
yerinde rol alır.
Bebeğin yıkandıktan sonraki giyecekleri,havlusu hazır olmalı ve durulama suyununda soğumaması içinde çok ağırdan da alınmamalıdır..Banyo için hazırladığımız suyu bebe kuvetine koyduktan sonra bebeğimizin üstünü yavaş ve sakince çıkarmalı ve sakin bir ses tonuyla göz kontağı kurularak konuşulmalıdır. Bebekler kendilerini çıplakken tedirgin güvensiz hissederler bu sebeple üzerine ince bir tülbent konularak bu tedriginliğ bertaraf edilebilinir. Bu şekilde önce kolunuzla boyun altına destek olup kol altından tutarak
yavaşca önce ayaklarını suya değdirin . Birden vücudu suya sokulmamalı önce ayaklarıyla suya değdirip ısındırma çalışmaları yaptırılmalıdır. Ardından yavaşca gövdesi de suya sokulmalıdır. Sonra deniz süngeri veya pamuklu beyaz bir tülbent kullanılarak önce ön kısmı baş ve yüz hariç yıkanır. Sonra yavaşca kolumuzun üzerinden ters çevirerek sırtı,poposu ve ayakları da hızlıca yıkanır. Arka bölgeyi daha hızlı yıkamamızdaki amaç bebek yüzümüzü görmediğinden tedirgin olmamasıdır.En son baş ve yüzde yıkanarak
hazırladığımız durulama suyuyla yine konuşarak banyo sonlandırılır ve havluya sarılır.
Bebekler için kollu bornozlar tercih edilmemelidir. Ya havlu yada pelerin gibi başlıklı kolsuz bornozlar kullanılabilinir.Yumuşak ve emici olması kolayca kurulamanıza yardım eder. Bebeğin kulak arkasını,içini de yumuşak bir tülbentle kurulanmalı nemli kalması mantar sebep olabilir. Ve bebeklerin kulaklarına su asla kaçmaz bu yüzden kulağına tıkaç veya elinizle tıkamanıza gerek yoktur. Bebeğin kulağının iç yapısı yetişkinden farklıdır. Dış kulağında tümsek yoktur ve dört yaşına kadar da yavaş yavaş oluşur. Su içeri gitse dahi; kulak yapısı nedeniyle hemen su dışarı çıkar.
Banyo bebek için bir efordur bu yüzden banyo sonrası acıkan bebek huysuzlandırılmadan emzirilmelidir. Banyo öncesinde de çok aç ya da çok tok olmamalıdır .
Bir de anneler banyo sonrasında “Sıhhatler Olsun” deyip minik bebeklerini öpmeyi de unutmamalıdır.
Serap Buharalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...